Blogi

NUOREN URHEILIJAN SELKÄKIPU ON SYYTÄ OTTAA VAKAVASTI

Lasten ja nuorten lanneselän kivut ovat oletettua yleisempiä. Vaikka urheilu- ja liikuntaharrastuksilla on lukuisia positiivisia vaikutuksia lapsen sekä nuoren kehitykseen, entisestään lisääntyvä yksipuolinen harjoittelu altistaa vielä kasvuvaiheessa olevan nuoren tukikudokset aikuisiässä harvinaisemmille rasitusvammoille. Kun urheileva nuori mainitsee lanneselkäkivusta, oire on syytä ottaa tosissaan. Tällöin harjoittelutaukoa ehdottomasti vaativat luuperäiset syyt on pyrittävä sulkemaan pois mahdollisimman nopeasti. Lanneselkäkipu lapsena näyttäisi moninkertaistavan riskin kokea selkäkipua myös aikuisena, minkä vuoksi selkäkivun aktiivinen kuntoutus nousee nuorilla hoitoprosessissa tärkeimmäksi tekijäksi.

 

IMG_9345.JPG

Lanneselkäkivun esiintyvyys sekä riskitekijät lapsilla ja nuorilla

Lanneselkäkipua on arvioitu esiintyvän jopa 10-15 prosentilla urheilevista nuorista. Esiintyyvyys vaihtelee lajeittain sekä joukkuelajeissa pelipaikan mukaan. Kasvava haaste urheilevilla lapsilla ja nuorilla on pitkällä aikavälillä syntyvät rasitusvammat, joiden kuntouttaminen vie yleensä pitkään ja jotka noin joka neljännellä näyttäisivät uusiutuvan. (1)

Mekanismit rasitusvammojen taustalla ovat lapsilla ja nuorilla hyvin erilaisia verrattuna aikuisurheilijoihin. Lapsilla ja nuorilla voimansiirron heikoimpana lenkkinä voidaan pitää rustoisia kasvulevyjä sekä vielä kehittymisvaiheessa olevaa luukudosta, ja toistuva kompressio- tai vääntökuormitus voi aiheuttaa näiden kudosten vaurioitumisen. (1) Kasvuiässä olevan nuoren luukudos sekä kasvulevyt eivät yksinkertaisesti kestä yhtä suurta toistuvaa kuormitusta kuin aikuisten luu- ja tukikudos (2). Käytännön työssä tämä näkyykin siten, että runsaasti iskuttamista sekä kiertosuuntaisia liikkeitä vaativat lajit altistavat nuorilla lannerangan rasitusvammoille. Tällaisia lajeja ovat mm. kestävyyslajit, jääkiekko sekä voimistelu.

Lanneselkäkivun syyt lapsilla ja nuorilla

Lapsilla ja nuorilla korrelaatio kuvantamislöydösten sekä kivun kanssa näyttäisi olevan huomattavasti suurempi kuin aikuisilla. Kuvantamistutkimuksista näyttäisi myös olevan lasten ja nuorten kohdalla huomattavasti enemmän hyötyä diagnoosin teossa sekä kuntoutusprosessin suunnittelussa, joten perusteet kuvantamiselle ovat selkäkipuisen nuoren kohdalla olemassa. (2) Toisaalta vastaanotollakin pystytään yleensä hyvin arvioimaan, mistä nuoren selkäkivussa on todella kyse, ja usein kuvantamistutkimukset vain varmistavat kliinisen diagnoosin.

Nikamakaaren stressireaktio, eli nikamakaaren murtuman esiaste, sekä itse nikamakaaren murtuma näyttäisivät olevan huomattavasti yleisempiä lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla (2). Nikamakaaren murtumilla näyttäisi olevan myös perinnöllinen altiste (1). Kipu on usein hyvin paikallinen joko oikealla tai vasemmalla puolella lannerangassa, ja pahenee selän taaksetaivutuksessa sekä hyppelyissä. Luuperäinen oire tulee usein salakavalasti hiljalleen, eikä alkuun välttämättä oireile levossa laisinkaan. Lopulta kipua saattaa esiintyä levossakin. (3). Itse stressireaktio tarkoittaa luukudoksen reagoimista ja luukalvon turvotusta, ja voi pitkittyessään johtaa nikamakaaren murtumaan. Turvotuksen myötä myös iskiastyyppinen kipu on mahdollinen, jos reaktio pääsee ulottumaan hermojuuriaukkoon saakka.

Nuorilla voi esiintyä myös välilevyn ongelmia. Erityisesti välilevyn sisäiset repeämät näyttäisivät olevan nuorilla yksi rasitusperäisen selkäkivun syy. Tällöin hankalimpia oireita saattavatkin olla koulussa istuminen sekä levossa tuntuvat säryt. (1) Välilevyperäinen kipu saattaa jopa hieman helpottua treeneissä. Täytyy myös muistaa, että aikuisille tyypillistä iskiasoiretta esiintyy nuorilla välilevyperäisessä kivussa vain harvoin, sillä selkäydinkanavassa ja hermojuuriaukoissa on luonnostaan paljon enemmän tilaa. Sen sijaan takareisien ja lonkankoukistajien kireys ovat nuorilla selkäpotilailla hyvin yleinen oire.

Miten ennaltaehkäistä selkäkipua?

Lasten ja nuorten lanneselkäkivun ehkäisyssä tärkeintä lienee harjoittelun monipuolisuuden varmistaminen sekä keskivartalon ja kehonhallinan harjoittaminen jo nuorena. Lajikohtaista harjoittelua, erityisesti iskutusta, tulisi lisätä maltillisesti ikävuosien karttuessa. (3). Eri lähteet pitävät tärkeänä myös lantiorenkaan ja lonkan seudun lihasten liikkuvuuden ylläpitämistä.  Ennaltaehkäisynä siis toimii samat keinot kuin kuntoutuksessakin. Itse pidän etenkin lannerangan, lantiorenkaan sekä alaraajojen motorisen kontrollin harjoittamista erittäin tärkeänä. Venyttely on harvoin ratkaisu liikkuvuusongelmiin, vaan nuori tarvitsee usein apua nimenomaan dynaamiseen, lajinomaiseen liikkuvuusharjoitteluun.

Mistä apu, kun selkäkipu ei rauhoitu?

Erityisesti luuperäisissä rasitusvammoissa lepo on ensisijainen hoitomuoto. Välilevyvaivoissa liike on lääke, eikä ehdotonta liikuntakieltoa ole, vaikka joskus esimerkiksi voima- ja lajiharjoittelusta joudutaankin hetkeksi luopumaan. Lepojakson aikana on tarkoitus ensisijaisesti kuntouttaa kehoa toimimaan siten, etteivät oireet enää uusiutuisi. Naprapaatin tai fysioterapeutin tehtävä onkin paikallistaa ongelmaan johtaneet lihasvoiman sekä liikkuvuuden puutteet ja ohjata harjoittelua kohti kivuttomuutta. Kuntoutusprosessi onnistuu yleensä parhaiten, kun siinä ovat mukana motivoitunut nuori, hänen vanhempansa, valmentajansa sekä lääkäri, joka tuntee nuoren lajitaustan sekä sairashistorian.

(1) Gerbino PG, Micheli LJ. 1995. Back Injuries in the Young Athlete.  http://www.themichelicenter.com/publications/media/BACK-INJURIES-IN-THE-YOUNG-ATHLETE[1].pdf
(2) Kujala, M., Kinnunen, J., Helenius, P., Orava, S., Taavitsainen, M. & Karaharju, E. 1999. Prolonged low-back pain in young athletes: a prospective case study of findings and prognosis.
(3) Sally, S. & Harris, M.D. Pars Stress Fractures of the Lumbar Spine. Palo Alto Medical Foundation.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s